Verzorg ook jezelf..

Kledij

De vuistregel is

  • >= 19 graden : korte broek
  • < 19 graden: lange broek

Pas tijdens de training ook je kledij aan via helmmuts, handschoenen, regenjasje, overschoenen,…

Tijdens de wintertrainingen: voor de miniemen en aspiranten voorzie een extra paar handschoenen, kousen, bovenkledij om te vervangen na het lopen en droge kledij voor na het fietsen.

Vaak is de temperatuur tussen de 10°C en 20°C voor wielrenners een onbekend gebied wat betreft het aantrekken van wielerkleding. Wat vooral belangrijk is, is dat de knieën worden beschermt. De pezen, ligamenten en spieren rondom de knieën moeten warm blijven. Zo functioneren zij beter en voorkomt het irritaties aan de pezen. Het is daarom ideaal om met deze temperaturen een lange broek te dragen. Ook armstukken zijn geen overbodige luxe. Zo hoeft je lichaam geen extra moeite doen om dit deel van je lichaam warm te houden en mocht je het toch te warm vinden, trek ze dan uit!

Weet je niet welke wielerkleding je aan moet doen? Trek laagjes aan!

De een kan beter tegen de kou, de ander weer beter tegen de hitte. Dat is nu eenmaal een feit. De een zal bijvoorbeeld het heerlijk vinden om met 15 graden in een korte broek te fietsen, waarbij de ander het liefst warm aangekleed is.Ons advies: kleed je dan liever te warm aan dan te koud en doe vooral laagjes aan. Een windbody, armstukken en beenstukken zijn kledingstukken die je gemakkelijk uit kan doen als je het te warm krijgt.

Krijg je nu lek of moet je wachten voor de brug? Trek dan ook snel weer een laagje aan die je daarvoor hebt uitgetrokken. Door het zweet koelt je lichaam af. Als je dan weer gaat fietsen en de wind blaast lekker op je bovenlichaam, moet je flink je best doen om weer op te warmen. Dit leidt weer tot prestatieverlies!

Lichaamshygiëne

Het verbaast ons nog steeds hoe nonchalant er wordt omgesprongen met de eigen lichaamsverzorging. Fiets, schoenen, helm,…. moet allemaal tip top zijn maar aan het allerbelangrijkste werkinstrument namelijk je lichaam wordt nog te weinig aandacht geschonken.

In Heverlee en Glabbeek zijn douches voorzien, In Attenrode is er een ruimte om je in om te kleden (1 douche).
Maak hier gebruik van en keer niet bezweet of vuil huiswaarts. Vooraleer je thuis bent krijg je het koud en ligt ziekte op de loer.

 De fietsen kunnen na de training afgespoten worden. Wij stellen voor dat de ouders de fietsen laten afspuiten zodat de kinderen hun zo snel mogelijk kunnen omkleden.

Ook dit alles past in de spreuk : je resultaten van volgend seizoen behaal je in de winter.

En dat betekent niet alleen training maar ook rust, verzorging, voeding, niet ziek worden,…

Een beetje ziek?

Vele renners krijgen af te rekenen met allerlei kwaaltjes zoals keelpijn, verkoudheid, griep, virale infecties,…
Als je ziek bent heeft trainen geen zin. Enkel zo snel mogelijk genezen en herstellen is dan de boodschap.
Wie aantal dagen koorts heeft gehad wacht nog evenveel dagen om terug te trainen na genezing.

Bijvoorbeeld: 3 dagen koorts op maandag, dinsdag en woensdag. Donderdag geen koorts meer betekent eerste training terug op zondag.
Te snel hervatten geeft risico op hervallen waardoor je nog meer tijd verliest en in negatieve spiraal terecht komt.

Ook horen we vaak begrippen als “een beetje ziek”. Een “beetje ziek” bestaat niet : een sporter is ziek (en rust dan) of is gezond.

Luister naar je lichaam, eender welke kwaal is een signaal van je lichaam dat er binnenin iets fout loopt.