Zonder een fiets is een renner geen renner. Daarom is het belangrijk om toch een aantal zaken van een fietsaf te weten als renner. Ook moet er aandacht besteed worden aan een aantal elementen die wel eens over het hoofd worden gezien.
Naarmate iemand doorgroeit zal die zelf keuzes kunnen maken qua afstelling en materiaal die het beste bij zich passen. Echter de ideale combinatie van renner en materiaal blijft een individuele afstelling. Laat je dus ook niet al te veel leiden door wat anderen hebben en kiezen. 

Schoenplaatjes SPD-SL

SPD-SL schoenplaatjes zijn verkrijgbaar in drie varianten, geel, blauw en rood. De kleur verwijst naar de spelingsgraad.

Gele Schoenplaatjes
De gele schoenplaatjes hebben de grootste spelingsgraad. Deze schoenplaatjes hebben 6 graden speling, waardoor je tijdens het fietsen veel bewegingsvrijheid hebt. Het voordeel hiervan is dat je comfortabel kunt fietsen en de kans klein is dat je last van je knieën of andere lichaamsdelen krijgt. Het nadeel is dat je energie verliest in de beweging van de voet. 
Dit schoenplaatje wordt gebruikt door veel groepen wielrenners, van recreanten tot profs.

Blauwe Schoenplaatjes
Deze blauwe schoenplaatjes hebben 2 graden speling en hebben daarmee minder speling dan de gele schoenplaatjes. Dit betekent dat de bewegingsvrijheid van de voet lager is als deze in het pedaal geklikt is, waardoor er minder energieverlies is tijdens het fietsen. Het nadeel is dat het lastiger wordt om een ideale positie van de voet te vinden tijdens het fietsen, waardoor de kans op knieklachten kan toenemen. Om dit te voorkomen zal de afstelling van het schoenplaatje met grotere precisie gedaan moeten worden.

Rode Schoenplaatjes
De rode schoenplaatjes van Shimano hebben helemaal geen speling. Hierdoor heeft de voet geen bewegingsvrijheid tijdens het fietsen, waardoor vrijwel alle energie ten goede komt aan de fietsbeweging. Hierdoor kun je met dit pedaal harder fietsen met meer controle. Dankzij deze eigenschappen worden deze schoenplaatjes veel door wedstrijdrenners gebruikt. Het nadeel van deze schoenplaatjes is dat de afstelling erg nauwkeurig en dus met heel grote precisie gedaan moet worden. Bij niet goed afgestelde schoenplaatjes, heb je dus een sterk vergrote kans op klachten aan knieën of andere lichaamsdelen.

Verhelpen knieklachten

Pijnlijk gebied Mogelijke aanpassing
Voorkant van de knie Zadel naar boven of naar achteren
Achterkant van de knie Zadel naar beneden of naar voren
Buitenkant van de knie Schoen richting de crank (schoenplaatje naar buiten)
Binnenkant van de knie Schoen verder van de crank af (schoenplaatje naar binnen)
Achillespees Voet naar voren, schoenplaatje naar achteren